Składniki:
*1/2 kg mąki
* 20g drożdży
* szklanka ciepłego mleka
* 3 łyżki cukru
* 80g masła, roztopionego
* jajko
* łyżeczki soli
+ * 1/2 puszki masy krówkowej
* szklanka zmielonych grubo orzechów włoskich
* jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od rozpuszczenia w ciepłym mleku drożdży. Następnie należy do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajko, wlać roztopione masło i mleko z drożdżami. Wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, aż podwoi objętość.
Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt na dużej stolnicy podsypanej mąką. Na wierzchu rozsmarować pół puszki masy krówkowej, obficie posypać orzechami. Prostokąt podzielić na pół. Każdą część zwinąć w rulon i przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Spleść ze sobą i ułożyć w keksówkach (wyłożonych papierem do pieczenia) lub położyć obok siebie na blaszce do pieczenia. Odstawić na ok. 40 minut do napuszenia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 180stopni przez pół godziny.
Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt na dużej stolnicy podsypanej mąką. Na wierzchu rozsmarować pół puszki masy krówkowej, obficie posypać orzechami. Prostokąt podzielić na pół. Każdą część zwinąć w rulon i przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Spleść ze sobą i ułożyć w keksówkach (wyłożonych papierem do pieczenia) lub położyć obok siebie na blaszce do pieczenia. Odstawić na ok. 40 minut do napuszenia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 180stopni przez pół godziny.
Wygląda bardzo smacznie... :)
OdpowiedzUsuńO, jakie to ładne, słodkie, pyszne! :)
OdpowiedzUsuńale rozpusta dla podniebienia:D rewelacja:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i słodko :D
OdpowiedzUsuńJa za to dzisiaj mam okropny dzień, aż musiałam coś naskrobać na blogu :) Pozdrawiam :)