Piątkowy wieczór - po kuchni rozchodzi się słodki zapach ciasta i malinowej herbaty. Oby to była chwila spokoju.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki przennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- niecała 1 szklanka cukru - u mnie brąząwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 125g masła
- pół sporego jabłka
- 2 duże truskawki
- garść winogron
- pół kiwi
- bułka tarta
- cukier puder (do posypania) - u mnie ewentualnie sypie się na talerzyku
Najpierw należy roztopić masło (nie musi byc ono całkiem płynne, ale dobrze by było bardzo miękkie).
Jajka, cukier wkładamy do miski, dodajemy po troszkę mąki obydwie i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy tłuszcz.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Owoce.
Myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie malutkie) i obtaczamy lekko w bułce tartej. Następnie wkładamy na ciasto i lekko je przyklepujemy (aby nie leżały na wierzchu samym, tylko w cieście, nie powinny opaść).
Pieczemy ok 45 min w 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz