poniedziałek, 25 lutego 2013

By ogrzać skamieniałe serce..błyskawiczny obiad.

Ostatni okres czasu był dla mnie niezwykle trudny, zarówno fizycznie, psychicznie, emocjonalnie, jak i czasowo; stąd to drobne zaniedbanie, przepraszam. Dzisiejszy post także nie będzie wyjątkowo... wyrafinowany, piękny, cudowny; nie będzie zachwycał czy kusił. Jeśli coś zdarzyło mi się przygotować ostatnimi dniami, to albo nie było to warte uwiecznienia, albo aparat się rozładował, czasem też o tym zapominałam i dopiero po fakcie przychodziły refleksje. Obiecuję poprawę, co prawda nie wiem jeszcze kiedy, ale obiecuję.
Dziś wstawię kotleciki, czy może pulpeciki - jak zwał tak zwał, grunt, że robi się je błyskawicznie, są mało kaloryczne i całkiem smaczne.


Składniki  - u mnie na ok 13-14 maleńkich kotlecików (3os.)

*2 puszki tuńczyka w sosie własnym
*1 cebula
*2 marchewki
*2 jajka
*2 - 3 ząbki czosnku
*soku z cytryny
* garść otrębów granulowanych
*ostra papryka
*przyprawy wedle uznania

Sposób przygotowania:
Tuńczyka należy odsączyć, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, bądź zmiksować, co jest jak sądzę lepszym rozwiązaniem, gdyż można od razu dodać cebulę, czosnek, paprykę i otręby. Kolejnym krokiem jest połączenie wszystkich składników i uformowanie kotlecików, które następnie kładziemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Kotleciki pieczemy ok. pół godziny, z tym, że należy pamiętać o "przewróceniu" ich w połowie tego czasu na drugą stronę. 



Podawać je można na wszelkie sposoby - z ziemniakami, frittatą, bułką, keczupem, bądź sote. 

3 komentarze:

  1. Życzę trochę spokojniejszego czasu ;)
    Kotleciki wyglądają smakowicie, chętnie dodaje do obserwowanych i zapraszam jeśli będziesz miała ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozumiem brak czasu i ciężki okres.
    ale nie poddajemy się tylko.. smażymy (pyszne!)placki i do przodu...

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś podobne kotleciki, lubię tuńczykowe!
    to równowagi życzę :) mam nadzieję, że przy wiośnie zrobi się u Ciebie pozytywniej

    OdpowiedzUsuń