niedziela, 31 marca 2013

Sernikowe wariacje na talerzu

Dawno mnie tu nie było - znowu! Nie będę się jednak silić na wyjaśnienia, gdyż mam niejasne przeczucie, że moje marudzenie i tak niczego nie zmieni. Przyjmijcie mnie zatem proszę równie sympatycznie co już nieraz kiedy nawaliłam, a ja naprawdę postaram się odwdzięczyć.
Od dawien dawna chodził za mną sernik... słodki, delikatny i taki, który mogłabym obłożyć truskawkami! Na całe szczęście udało mi się znaleźć przepis na takowy i upiec go, kiedy jeszcze mogłam jeść nabiał. Wyszedł znakomity, a znajomi niemal od razu prosili o przepis - to bardzo miłe i budujące :3
Ciasto na fotografii jest istną wariacją, jaka dostała się mojej Mamie w wiosenno-zimowy poranek. Jest to połączenie owego sernika z ... ?pianką muffinkową? Och, nie wiem jak to nazwać. W skrócie: Pewnego dnia moja Mama zabrała pudełeczko z baaardzo czekoladowymi muffinkami (które zapewne kiedyś i tu znajdą swoje miejsce) do siebie do pokoju. Kiedy zniknięcie babeczek po kilku dniach się wyjaśniło, okazało się także, że Mama nie zamknęła pudełeczka i muffiny wyschły na wiór. jako, że nienawidzę marnować jedzenia rozpuściłam je w ciepłym mleku, a następnie schłodziłam. Następnego ranka okazało się, że wynikiem eksperymentu jest aksamitny krem, przypominający fakturą piankę, który ponoć idealnie pasował do sernika. Wszystko upchnęłam z jedną z miliona różnej wielkości foremek, które zalegają w kuchni :)


Składniki na sernik wiedeński:


  • 600 g sera chudego
  • 5 jaj
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  pół laski wanilii
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g herbatnków
Sposób przygotowania:

Ser ucieramy na gładka masę, odstawiamy.
W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku i po łyżce sera. Do masy serowej dodajemy ziarenka wanilii a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.
Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.
Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Sernik z dodatkiem białej czekolady! Marzenie! :) Wesołych! www.mybettermeals.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah, zareagowałam niemal identycznie, kiedy znalazłam ten przepis :P
      Dziękuuuję i nawzajem :)

      Usuń
  2. uwielbiam serniki,ten wygląda pysznie:)zapraszam do siebie na sernik z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej :) Od jakiegoś czasu mam problemy z blogiem (posty nie wyświetlają się obserwatorom) i na pewien czas postanowiłam założyć drugiego bloga. Obserwowałaś pierwszego bloga, więc teraz zapraszam Cię na drugiego :) http://justbreeakfast2.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja właśnie mam olbrzymią ochotę na domowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń